Gyerekes anyukák napelem hitelről beszélgetnek a használtruha vásárlás után.

Szponzorált tartalom

napelem hitel
napelem hitel

Azért mert használt, még megfelel a célra

Szomorú vagy sem, de én bizony szeretek turkálóba járni. Sokszor vásároltam már onnan egészen jó cuccokat a férjemnek és a gyereknek. Nem arról van szó, hogy nem tudjuk megengedni magunknak, hogy új ruhadarabokat vásároljunk, egyszerűen csak néha tök jó dolgokat lehet kapni a használtruha boltokban is. Többször előfordult már velem, hogy olyan vezető márkáktól láttam a boltban ruhadarabokat, amelyek kifejezetten jó állapotban voltak. Azt gyanítom, az előző tulajdonosuk épp, hogy csak felpróbálhatta őket, és talán méretprobléma miatt akarhatott megválni ezektől a holmiktól. Ilyenkor logikus választás lehet használtruha boltnak továbbadni a terméket. Én pedig csak örülök, hiszen ilyenkor töredék áron juthatok hozzá a ruhákhoz – a megspórolt pénzt pedig félretehetem másra.

Például napelemre. Hiszitek vagy sem, de a minap beszédbe elegyedtem egy anyukával, akivel összetalálkoztam a játszótéren. Kiderült, hogy a férjével házfelújításba kezdtek, és napelem hitellel korszerűsítik a házat. Engem is elkezdett érdekelni a téma, ezért elkezdtem kérdezősködni, hogyan is működik mindez a gyakorlatban.

Minden, amit a napelem hitelről tudni érdemes

Az anyukától megtudtam, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint egy 0%-os kamatozású hitel, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank biztosít. Így tulajdonképpen egy forinttal sem kell többet visszafizetned, mint amennyi hitelt felveszel. Az összeget te szabod meg: 500.000 Ft-tól 10 millió forintig elég nagy a játéktér, viszont 10% önrészt fel kell tudni mutatni a napelem hitel felvételéhez. A futamidőt akár 20 évre is lehet igényelni, viszont egy átlagos napelem rendszer gyakorlatilag 10 év alatt be tudja hozni az árát.

A napelem hitel sok család számára nagy lehetőséget jelenthet, hiszen a pályázat kifejezetten a családoknak és a magánszemélyeknek akar kedvezni. A pályázat ugyanis 50%-ban maximalizálja a társasházak és lakásszövetkezetek által igénybe vehető részt, így a keretösszeg másik felére kizárólag magánszemélyek pályázhatnak. A napelem hitel amúgy nem csak napelemes rendszer telepítésére használható fel. A felhasználhatóság igen sokrétű, a napelemek mellett hőszigetelés, fűtés korszerűsítés, nyílászáró csere is megoldható a megpályázott összegből. Így tulajdonképpen nagy segítséget kaphatunk, ha korszerűsíteni és energetikailag hatékonyabbá szeretnénk tenni a házunkat.

Jövőbeli terveink

Ahogyan az anyuka a játszótéren ecsetelte ezeket a tudnivalókat, elgondolkodtam: milyen jól járhatnánk mi is a napelem hitellel! A férjemmel egyébként is régóta gondolkodunk a házunk korszerűsítésén, és talán épp itt lenne az ideje egy hasonló méretű projektbe belevágni a fejszénket. Boldogan mentem haza a játszótérről a gyerekekkel, persze hazafelé azért meglestem az utcánkban található használtruha bolt kirakatát is. Persze megint találtam megvételre érdemes ruhadarabokat, így még azt is el tudom képzelni, hogy ha a gyerekek megkezdik a délutáni alvást és hazaérkezik a férjem, visszasunnyogok a ruhaboltba! Aztán megbeszéljük a napelem hitel kérdést is.