Vajon mennyibe kerülhet egy energetikai tanúsítvány? Utánajártunk!

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány
energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány manapság elengedhetetlen téma, ha lakásvásárlásról van szó. Akkor is, hogyha az ingatlan újépítésű, de akkor is, hogyha egy régebben épült házikóról van szó. Egy korábbi jogszabály szerint 2009, majd 2012 óta már mindkét esetben kötelező az energetikai tanúsítvány megléte. Hogy miért? Hát leginkább az átláthatóság végett. Hiszen ez valahogy hozzátartozik ahhoz, hogyha már kiadunk egy lakásnyi összeget a kezünkből, akkor az ne legyen lutri, hogy mit kapunk érte. Legyen teljesen transzparens, hogy energetikailag milyen állapotban van az ingatlan. Ennek pedig egy egyezményesen elfogadott indikátora az energetikai tanúsítványban foglaltatott besorolás. Egyértelmű, látványos és pontosan beazonosítható, hogyha egy épület egy osztályba esik, akkor az, mit is jelent egészen pontosan.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 12 csoportba lehet besorolni az ingatlanokat. A legjobb kategória az AA++, amely a minimális energiaigényű lakásokra adható (persze ennek megvannak a konkrét kritériumai), a legrosszabb pedig a JJ, amely kiemelkedően rossz energetikai komfortszinttel rendelkezik.

Ma már kizárólag CC kategóriától felfelé épülhetnek házak, vagyis korszerű és annál jobb besorolást kapó ingatlanok – már ami Magyarország területét illeti. Ez már egy remek kiindulási pont, hiszen már ez is azt feltételezi, hogy nincsenek régi, nagyfogyasztású, korszerűtlen berendezések a háztartásban, hanem minden modern és energiatakarékos. Ezt már csak megfejelni lehet a különböző megújuló energiaforrások használatával és az szépen visz minket felfelé az AA besorolás irányába. De még egyszer kihangsúlyoznám, hogy a mostani minimum CC is a korszerű kategóriát jelöli.

Hogyha a konkrét összegekről akarunk beszélgetni, az is meghökkentő lesz. Az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak oldalon táblázatos formában megtalálhatjátok, hogy mennyibe kerülnek a fővárosi és vidéki házak illetve lakások energetikai tanúsítványai attól függően, hogy mekkora az ingatlan alapterülete.

Ha például a saját lakásomból indulok ki, akkor úgy is mondhatnám, hogy jól választottam és szerencsém van, mert budapesti ingatlanról van szó, ami 40 négyzetméteres, ráadásul lakás, nem pedig családi ház. Ezekkel a paraméterekkel pedig a legolcsóbb kategóriába esik. Ez azt jelenti, hogy bruttó 12 990 forintba kerül az energetikai tanúsítvány elkészítése helyszíni felméréssel.

Ha mondjuk, vidéken élnék egy családi házban, ami 121-160 négyzetméter közé esik, akkor ez egy kicsit drágább mulatság volna, mert bruttó 25 990 forintot kéne ugyanezért a szolgáltatásért fizetnem. De nyilván érthető, hogy ki kell jönni vidékre és mégiscsak jóval nagyobb a felmérendő terület, mint egy másfél szobás lakás esetében. Szóval összességében még mindig azt gondolom, hogy kedvezőek ezek az ajánlatok.

Ráadásul, hogyha megcsináltatok egy ilyen dokumentumot, akkor az hivatalosan 10 évig érvényes marad. Természetesen ezt felülírhatja az, hogyha valami olyan fejlesztés történik a házon, vagy lakáson, ami megváltoztathatja annak energetikai besorolását. Például hogyha kicserélik a nyílászárókat, vagy korszerűsítik a fűtést. Vagy valami klassz EU-s pályázattal napelemes rendszerre váltunk a ház energiaellátását illetően.

Ezek meglépése nyilván mindenkinek a célja, hiszen minél zöldebben élhetjük a mindennapokat, annál tovább élvezhetjük a bolygónk nyújtotta csodákat. De addig is egy „korszerű” besorolás is csodás. Ma már egyébként csak ilyen, vagy ennél jobb otthonok épülhetnek. Talán ez az irány, amerre tartanunk kell ahhoz, hogy a mi gyerekeink már egy zöldebb jövőben, vagyis akkor inkább már jelenben élhessenek. Ha még több információt szeretnétek magatokénak tudni az energetikai tanúsítványok témakörében, akkor látogassatok el az ecoteam oldalára, a már korábban is említett e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak címen.